wtorek, 17 marca 2015

Pasta z jajkiem i awokado oraz słów klika na temat wafli GoodFood

Dzisiaj na tapetę bierzemy awokado. Ten nietypowy owoc wzbudza sporo kontrowersji. Jego dużą kaloryczność z pewnością rekompensuje bogactwo cennych składników, lecz nie każdy docenia ten dość specyficzny smak i omija awokado jak najszerszym łukiem, a to błąd! Wcale nie jest tak trudno się z nim zaprzyjaźnić. Jak to zrobić? Mam jeden dobry sposób.


Drugim bohaterem dzisiejszego wpisu są wafle extra cienkie od firmy GoodFood. Jakiś czas temu miałam przyjemność zostać wybrana jako jeden z ich testerów, co niezmiernie mnie ucieszyło, gdyż produkt ten często gości w moim menu. Znając jakość firmy spodziewałam się czegoś naprawdę dobrego i zdecydowanie się nie zawiodłam.



W waflach kukurydzianych zakochałam się od pierwszego kęsa. Co mnie przekonało? Smakują dosłownie jak popcorn, który uwielbiam, z tą różnicą, że są o wiele mniej kaloryczne (jeden wafelek to tylko 19kcal!). Można je nabyć w wielu sklepach i w bardzo przystępnej cenie. Warto zwrócić uwagę na praktyczne opakowanie 35g- idealne do torebki, kiedy trzeba przekąsić coś na szybko, a jest to przekąska bogata w błonnik (7,2%!), białko i niezawierająca cukru- ideał! Jeśli jednak nigdzie nam się nie spieszy możemy trochę poeksperymentować, czyli wkraczamy do mojej ulubionej części. Ze względu na lekko słony smak, od razu stwierdziłam, że te wafle trzeba podać z czymś wytrawnym.



I tak dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Wafle kukurydziane z pastą z jajkiem i awokado, czyli wyjątkowo zgrane połączenie, które powinno przekonać nawet tych najbardziej zatwardziałych przeciwników naszego zielonego smakołyku. Początki zawsze są trudne- u mnie też nie było tak łatwo z tą miłością. Uważałam awokado za mdłe i ogólnie nijakie, ale tylko dlatego, że nie wiedziałam jak je podać, a w tym tkwi cały sekret. A dlaczego warto się do niego przekonać? To przede wszystkim cenne źródło dobroczynnych kwasów (w tym oleinowego), które pomagają chronić organizm przed wieloma chorobami. Dostarcza też witamin B, E, K, kwasu foliowego oraz błonnika. Spożywane z innymi produktami, ułatwia wchłanianie niektórych ich składników np. beta-karotenu zawartego w marchwi. Mogłabym tak jeszcze długo wymieniać, ale żeby działało, musi posmakować, tak więc przejdźmy do konkretów. 

Cała porcja pasty (150g- to, co jest na zdjęciach) to 234kcal w tym 8,7g białka, 20,1g tłuszczu, 7,6g węglowodanów oraz 3,1g błonnika. Prezentowana przekąska, czyli pasta z waflami GoodFood, to 291kcal w tym 10,2g białka, 20,4g tłuszczu, 19g węglowodanów oraz 4,3g błonnika.




SKŁADNIKI:


PRZYGOTOWANIE:

  1. Jajko ugotować na twardo, obrać ze skorupki i wystudzić
  2. Wystudzone jajko oraz awokado pokroić w drobną kostkę i wsypać do głębszego naczynia
  3. Całość rozgnieść dokładnie widelcem
  4. Dodać sok z cytryny, pieprz, sól, około dwóch łyżek posiekanego szczypiorku i wymieszać
  5. Podawać na waflach (u mnie dodatkowo serek Bieluch lekki)
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Awokado uwielbiam, więc ta pasta jest idealna dla mnie :D
    Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ tu zielono i zdrowo :) właśnie ostatnio jak byłam w PL widziałam gdzieś te wafle i się nad nimi zastanawiałam :)

    OdpowiedzUsuń