niedziela, 8 marca 2015

Nieziemsko pyszny deser bananowo-czekoladowy

Z okazji dzisiejszego święta przybywam z nieziemsko pysznym, słodkim deserem. Jednak bez obaw! Mimo słodyczy to idealny dodatek do zdrowego jadłospisu i przyjaciel smukłej sylwetki. Takiej przyjemności nie można sobie odmówić, a tym bardziej dzisiaj!


Niedziela to u mnie standardowo dzień zdrowych słodkości, czyli dziedziny kulinarnej, którą zdecydowanie lubię najbardziej. Wcale nie trzeba się długo głowić i trudzić, żeby przygotować coś nieziemsko apetycznego a przy tym korzystnie wpływającego na nasz organizm. Zresztą, chyba już kiedyś o tym wspominałam... (nie żeby w każdym poście).



Muszę przyznać, że dzisiejsze dzieło to jeden z lepszych deserów, jakie miałam okazję jeść. Zazwyczaj jeśli używam owoców, a szczególnie bananów, to rezygnuję z innych źródeł cukru. Tym razem miało być jednak naprawdę słodko, więc skorzystałam z niezastąpionych daktyli i gwarantuję, że nie będziecie musieli już niczego innego dodawać. Jak dla mnie to doskonały zamiennik wszelkich słodzideł czy cukierków, ale też bogactwo witamin i cennych składników (witaminy A, C, E, B, kwas foliowy, potas żelazo, magnez, wapń). 

Jeśli lubicie daktyle to z ich użyciem możecie również przygotować BARDZO SŁODKIE batoniki jabłkowo-cynamonowe (KLIK) albo pralinki (KLIK). Należy pamiętać, aby przy wybieraniu daktyli zwrócić uwagę na sposób ich suszenia. Chcąc w pełni cieszyć się ich właściwościami, kupujcie te bez konserwantów, niesiarkowane i suszone na słońcu. 
Wracając do naszej bananowo-czekoladowej rozpusty- deser to 449kcal w tym 8,7g białka, 2,8g tłuszczu, 101,3g węglowodanów oraz 8,1g błonnika pokarmowego.



SKŁADNIKI NA JEDNĄ PORCJĘ:

  • 50g kaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem
  • 50g daktyli suszonych
  • 5g kakao
  • 130g banana obranego ze skórki
  • 1/2 szklanki gorącej wody


PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu i odstawić do wystudzenia
  2. Daktyle zalać 1/2 szklanki gorącej wody i odstawić na godzinę pod przykryciem
  3. Po tym czasie odlać 3/4 ilości wody i zblendować daktyle z resztą wody, kaszą jaglaną i kakao na gładki mus
  4. Osobno zblednować na mus banana
  5. Układać warstwami w naczyniu
  6. Wstawić do lodówki na minimum godzinę

Smacznego! A dla wszystkich pań mnóstwo radości i samych smakołyków! :)





Wiosenny detoks

17 komentarzy:

  1. Ahhh deser dosłownie "na masę" :D Mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Królowo :)
    Zrobię taki deser na mojej mamy urodziny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie myślałaś żeby wstawiać co jakiś czas swoje "foto menu" ? :)
    Przepisy genialne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :) Szczerze mówiąc nigdy o tym nie myślałam, ale jeżeli kogoś by zainspirowało to kto wie... :)

      Usuń
  4. Kolejna przepyszna słodkość! Zasładzasz nas :D
    Zapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo, super! Zdrowo i smacznie, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie ten deser wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny deser i genialny blog :) Na pewno zostanę na dłużej. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje.
    Jutro w moim menu :-)

    OdpowiedzUsuń