Wiosna to czas wprowadzania zmian i walki o piękną plażową sylwetkę. Mimo dużej motywacji, dla niektórych, rozstanie z niezdrowymi nawykami może okazać się jednak bardzo trudnym procesem. Jak przez niego przebrnąć? Z pomocą słodyczy, ale tych bogatych zdrowe tłuszcze, witaminy i naturalne składniki.
Przepis na nutellę pojawia się u mnie już drugi raz. Pierwsza wersja (KLIK) to bardzo dokładne odwzorowanie produktu pod względem smaku i składu, ale z mniejszą wartością kaloryczną i bez zbędnych dodatków. Wersja dzisiejsza zawiera jeszcze mniej kalorii i choć nie jest tak podobna do oryginału to zachęca doskonałym składem i ciekawym smakiem.
O właściwościach awokado wspominałam przy okazji pasty z jego dodatkiem (KLIK). Ten nietypowy owoc to doskonałe źródło zdrowych tłuszczy i wielu witamin. Połączenie tego zielonego smakołyku z bananem, kakao i orzechami może wydawać się co najmniej dziwne, bo na pierwszy rzut oka składniki raczej się ze sobą nie zgrywają. Całe szczęście to tylko pozory, a całość jest naprawdę pyszna i mocno czekoladowa. Dodatkowo jest to bardzo odchudzona wersja, czyli prawdziwy raj dla wszystkich łakomczuchów.
Tak przygotowany krem to doskonały dodatek do wafli ryżowych GoodFood. Nowy produkt firmy to dla mnie absolutny hit! Wafle są niskokaloryczne (jeden wafelek to tylko 19kcal!), bezglutenowe i bogate w błonnik. Kolejną zaletą jest małe i poręczne opakowanie oraz duża dostępność. Fakt, że są "extra cienkie" sprawia, iż idealnie nadają się do tworzenia lekkich przekąsek. Podobnie jak kukurydziane, przeszły test pozytywnie i z pewnością jeszcze nie raz po nie sięgnę.
A jeśli macie już pełen zestaw składników do dzisiejszej przekąski, to nie pozostaje nic innego, jak udać się do kuchni. Z podanej ilości składników otrzymacie prawie 300g kremu. Wartości odżywcze dla 100g to około 202kcal w tym 4,1g białka, 14,6g tłuszczu, 18,1g węglowodanów oraz 3,5g błonnika.
SKŁADNIKI:
- 150g mocno dojrzałego banana- po obraniu ze skórki
- 80g awokado
- 45g orzechów laskowych
- 10g kakao
PRZYGOTOWANIE:
- Orzechy laskowe bardzo drobno posiekać w blenderze z misą lub w robocie kuchennym
- Dodać pokrojonego banana, awokado i miksować do uzyskania jednolitej konsystencji
- Dodać kakao i ponownie dokładnie wymieszać
- Przełożyć krem do słoiczka i przechowywać w lodówce
Smacznego!


Kocham takie krem <3 A teraz Tatuś przywiózł mi specjalny blender ^^
OdpowiedzUsuńZapraszam: http://grapefruitjuicesour.blogspot.com
:)
Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTyle wyszło tego kremu z tych składników ile na zdjęciu? : )
OdpowiedzUsuńno i taką nutellą można zajadać się do woli!
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, jeszcze z takim się nie spotkałam :) Jako zagorzała fanka Nutelli (niestety, tej oryginalnej wersji) muszę koniecznie wypróbować!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne :) dawno nie jadłam awokado..:/
OdpowiedzUsuńTe wafle są jeszcze lepsze w wersji kukurydzianej! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam banany i awokado, w związku z tym nie pozostaje mi nic innego jak wypróbować ten przepis;))
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować! Wygląda prze-smacznie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam ten krem! mogłabym jeść cały czas:D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :)
OdpowiedzUsuńOd dawna szukam jakiegoś pysznego zdrowego zamiennika Nutelli :D Musze koniecznie wypróbować ten przepis :3
OdpowiedzUsuńŚwietny blog, zakochałam się w przepisach *.* Obserwuję!
justsayhei.blogspot.com
Jak długo można przechowywać takie masło? Temperatura pokojowa wystarczy czy w lodówce?
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
Do wygranie wiele ciekawych nagród :)
Zapraszam do wspólnej zabawy.
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Pozdrawiam serdecznie,
Kaska
wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://womanorhero.blogspot.com/
Fit nutella wygląda obłędnie :) Chyba zrobię taką swojemu narzeczonemu, z pewnością się ucieszy :D
OdpowiedzUsuńmniam mniam, od razu mam smaka :)
OdpowiedzUsuńCiekawa sprawa mieszkam obok Goodfood, zapachy w powietrzu nieziemskie. Ciekawe, jak to wafle są zdrowe. Zbilansowana dieta moim zdaniem jest dużo lepsza niż produkty light.
OdpowiedzUsuńSuper post. :-) Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://www.fitnesswomen.pl
Czy orzechy laskowe można zastąpić nerkowcem?
OdpowiedzUsuńJa zostąpiłam orzechy laskowe - arachidowymi w takiej samej ilości. Następnym razem muszę jednak albo dać potrójną ilość orzeszków arachidowych albo wybrac się jednak do sklepu po laskowe gdyż w moim kremie niestety nie czuć smaku orzecha :/ Jednak pomimo tego krem PYCHA! Zdrowa rozpusta ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis, mega zdrowy, pożywny, w sam raz ma redukcji ;-) Ja stosuje podobne przepisy podczas układania diet dla klientek. Ps. teraz za subskrypcje strony jeden tydzień diety gratis :-) https://vitalfit.com.pl/
OdpowiedzUsuńOstatnio szukam ciekawych pomysłów na zdrowe przekąski. Wielkie dzięki za tą propozycję!
OdpowiedzUsuńSuper przepis!
OdpowiedzUsuńmalpiszon.pl