sobota, 28 listopada 2015

Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami, czyli coś dla fanów wyrazistego smaku

Po wielu miesiącach stagnacji nadeszła ta wielka chwila- przybywam do Was z nowym przepisem! Zdaję sobie sprawę z tego, iż trudno będzie nadrobić stracony czas, ale mam nadzieję, że choć w niewielkim stopniu uda mi się zrekompensować ten brak aktywności. W jaki sposób? Oczywiście nowymi smakołykami.



Na powitanie przedstawiam przepis na niezwykle charakterystyczną i wyrazistą sałatkę. Wszyscy fani połączenia rukoli z suszonymi pomidorami powinni być usatysfakcjonowani, a ci którzy jeszcze za nim nie przepadają powinni tej sałatki koniecznie spróbować.

A więc co takiego dobrego tu dla Was mam? Rukola (kwas foliowy i żelazo), mozzarella (źródło białka i wapnia, ale również i nasyconych tłuszczy, dlatego też ja wybrałam tę w wersji light), suszone pomidory (antyoksydanty, witaminy) oraz pestki słonecznika i nerkowce, o których nie raz już pisałam i przedstawiałam jako źródło zdrowych tłuszczy oraz witamin. 

Przygotowanie takiej sałatki nie powinno dla nikogo stanowić wielkiego wyzwania. W tej wersji jest ona głównie źródłem tłuszczy i białka, a zawartość złożonych węglowodanów jest znikoma. Chcąc to zmienić można wzbogacić ją o makaron- jest wtedy równie smaczna i o wiele bardziej sycąca. 

Całkowita wartość kaloryczna poniższego przepisu (4 porcje) to ok. 1030kcal w tym 49g białka, 77g tłuszczu oraz 51g węglowodanów. 1 porcja to 257kcal w tym 12g białka, 19g tłuszczu i 13g węglowodanów.


SKŁADNIKI:

  • ok. 80g rukoli
  • 125g mozzarelli light
  • 100g pomidorów suszonych w oleju
  • 2 łyżki oleju (zalewa z pomidorów suszonych)
  • 125g pomidorków cherry
  • 50g pestek słonecznika
  • 20g nerkowców 


PRZYGOTOWANIE:

  1. Rukolę wypłukać i dokładnie odsączyć
  2. Pomidory suszone przepłukać w gorącej wodzie i również odsączyć
  3. Pomidory suszone i mozzarellę pokroić w drobną kostkę
  4. Pomidorki cherry umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki 
  5. Wszystkie składniki wymieszać w jednej misce- w razie potrzeby można dodać więcej oleju

Smacznego!




   Sałatki na jesienne wieczory Kuchnia wegetariańska i wegańska Jesień pełna warzyw Menu dla diabetyka

15 komentarzy:

  1. Trzeba było napisać od kogo ta sałatka <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatka Jara forever <3 ale bez makaronu ;<

      Usuń
  2. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie, ale... niestety nie cierpię suszonych pomidorów :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna! :D Rukola musiała nadać całości wyrazistości ^^ Sałata dla odważnych :p

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam w akcji sałatka. dzięki za super sałatkę!

    OdpowiedzUsuń
  6. Fakt, ciężko się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. oo tak, w końcu przepis z moją ukochaną rukolą ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatki są bardzo zdrowe. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo, ale to bardzo smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie przepadam za taką kuchnią, ale mimo wszystko plus za fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń