piątek, 17 października 2014

Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy

Aromatyczny, lekko słodki, odrobinę pikantny... pasuje do ciast, ciasteczek, herbaty, kawy, a nawet mięsa... przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, reguluje pracę nerek... CYNAMON, bo oczywiście to on jest bohaterem dzisiejszego wpisu, to bez wątpienia przyprawa, z którą warto się zaprzyjaźnić z wielu względów.



Na liście moich kulinarnych uzależnień plasuje się on na zaszczytnym drugim miejscu, zaraz po maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu!

Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny sposób na wzmocnienie odporności, poprawienie pamięci, obniżenie poziomu złego cholesterolu i regulację poziomu cukru we krwi. Ponadto to doskonały sprzymierzeniec wszystkich odchudzających się- usprawnia trawienie i oczyszcza organizm pomagając w pozbyciu się nadprogramowych kilogramów.


To by było na tyle teorii- teraz praktyka. Co dziś? Mój prywatny, cynamonowy raj, czyli jabłka z cynamonem, cynamonowe i niezwykle puszyste omleciki oraz delikatny jogurt naturalny. Z pozoru- nic niezwykłego. No właśnie, z pozoru, bo jest tu jeden dość specyficzny składnik, mianowicie eko mąka sojowa firmy Fresano(do nabycia tutaj). W mojej kuchni jest to nowość i przyznam, że jestem pozytywnie zaskoczona. Początkowo przeraził mnie dość intensywny zapach ciasta, jednak smak okazał się bardzo ciekawy, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu może przypaść do gustu. Polecam wtedy dodać do ciasta łyżeczkę miodu, ja z tego dodatku zrezygnowałam, gdyż jabłka w połączeniu z cynamonem są wystarczająco słodkie. 

Cały torcik to 377kcal w tym 40,3g białka, 12g tłuszczu i 24,4g węglowodanów. Jest on bardzo sycący, więc gwarantuję, że po takiej porcji nie będziecie myśleli o kolejnym posiłku przez dobre kilka godzin.


SKŁADNIKI:

  • 40g mąki sojowej 
  • 1 całe jajko
  • 2 białka
  • cynamon
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • woda
  • 100g jabłka- obranego i pozbawionego gniazd nasiennych
  • 150g jogurtu naturalnego 0% tłuszczu


PRZYGOTOWANIE:

  1. Jabłko kroimy na drobne kawałki, zalewamy niewielką ilością wody i prażymy na małym ogniu przez około 10 minut, aż zmięknie i powstanie mus
  2. Po tym czasie odlewamy nadmiar wody, dodajemy cynamon i mieszamy, aby się nie przypaliło
  3. Jabłka zdejmujemy z ognia i studzimy
  4. Mąkę sojową, jajko, białka i 80g jogurtu miksujemy na gładką masę
  5. Dodajemy pożądaną ilość cynamonu i proszek do pieczenia
  6. Ciasto wyjdzie dość gęste, więc dolewamy wody do rozrzedzenia konsystencji- mniej więcej 6 łyżek i ponownie miksujemy
  7. Łyżką wlewamy ciasto na małą teflonową patelnię i smażymy omlety z obu stron 
  8. Usmażone omlety przekładamy na przemian jabłkami i jogurtem

A później nie pozostaje nam nic innego jak delektować się naszym obłędnie cynamonowym torcikiem. Smacznego!







9 komentarzy:

  1. kocham cynamon całym swoim serduchem i także nie wyobrażam sobie życia bez niego!
    plaucszki takie apetyczne, że mimo zjedzonego przed chwilą obiadu, zjadłabym i jeszcze talerz wylizała z każdego okruszka!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają świetnie, a z cynamonem muszą naprawdę smakować dobrze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają i pewnie smakują super! cynamon i jablko? ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj tak :D cynamon to jest to :D kiedys używałam sporadycznie teraz codzienie :D nałogowo :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja także należę do wilebicieli cynamonu. o jego cudownym smaku można by eseje pisać :D
    świetny ten torcik!

    OdpowiedzUsuń
  6. cynamon i jabłko jedno z najlepszych połączeń smakowych :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Kochana powiedz mi proszę, czy mogę zastąpić mąkę sojową jakąś inną mąką? bo tutaj nie ma szans, żeby ją dostać. ;/
    Dzięki!
    Kate Gie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście:) Zamiast sojowej możesz użyć owsianej albo otrębów żytnich:)
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Super. Dziękuję! :))
      Pozdrawiam też! :)

      Kate.

      Usuń