sobota, 29 listopada 2014

Rum, cynamon i kardamon- aromatyczny omlet śniadaniowy z serkiem wiejskim

Dzień dobry! Najlepszy sposób na udany dzień? Pyszne śniadanie! A jeśli przy tym jest szybkie w wykonaniu i zdrowe to z pewnością jest to... owsianka- owszem, ale nie, nie tym razem- dzisiaj mała, smaczna zmiana planów.



Wreszcie weekend! Nie pamiętam, kiedy po raz ostatni tak bardzo cieszyłam się z tego faktu, ale po maturalnym maratonie mam już serdecznie dosyć. Niemniej jednak w końcu chwila wytchnienia- czas na przyjemności i zjedzone w spokoju śniadanie jako nagroda za przetrwanie ciężkiego tygodnia- czy zasłużona to się okaże, ale iście królewska i pyszna na pewno!

Nie oszukujmy się- posiłek, na rzecz którego pierwszy raz od kilku miesięcy rezygnuję z owsianki, musi być idealny. Moje tradycyjne, ukochane śniadanie (KLIK) poprzeczkę stawia bardzo wysoko i nic nie jest w stanie go przebić, jednak przyznam, że dzisiejszy omlet plasuje się równie wysoko. Pachnie nieziemsko, jest mega puszysty i delikatny, a w połączeniu z masłem orzechowym... nie do opisania, tego po prostu TRZEBA SPRÓBOWAĆ.


W mojej wersji nie ma żadnego cukru, poza tym ze słodziutkiej gruszki, który zupełnie wystarcza. Jeśli jednak nie potraficie się bez niego obejść, możecie dodać miód, syrop z agawy lub spróbować słodszego- bananowego omleta sprzed dwóch tygodni (KLIK).

Baza to 264kcal w tym 31,4g białka, 9,1g tłuszczu, 13,6g węglowodanów oraz 15,6g błonnika. Omlet z dodatkami to 488kcal w tym 43,1g białka (!), 20,1g tłuszczu, 38,8g węglowodanów i 21,5g błonnika.


SKŁADNIKI:

  • 40g otrębów żytnich
  • 100g serka wiejskiego lekkiego
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • cynamon
  • kardamon
  • kilka kropel aromatu rumowego
  • pół łyżeczki proszku do piecznia
  • 5 łyżek wody

DODATKI:

  • 50g serka wiejskiego lekkiego
  • 30g malin
  • 115g gruszki
  • 20g masła orzechowego (KLIK)

PRZYGOTOWANIE:

  1. Otręby zmielić na mąkę (na przykład w blenderze) i dokładnie zmiksować z jajkiem, białkami i serkiem wiejskim
  2. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować
  3. Tak przygotowaną masę wylać na rozgrzaną teflonową patelnię i smażyć pod przykryciem
  4. Po kilku minutach przekręcić delikatnie na drugą stronę, ponownie przykryć i smażyć około minuty
Na koniec obudzić trochę swoją fantazję i udekorować pięknie swoje smakowite dzieło, a później... omnomnomnomn... :)


Smacznego i miłego dnia!
Placuszki i racuszkiKorzenne przysmaki

5 komentarzy:

  1. Chyba naprawdę moje uzależnienie od masła orzechowego sięgnęło zenitu bo cały czas patrze na ten słoiczek :) :) a tak na serio Twój omlecik wygląda bardzo smacznie i tak też pewnie smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  2. myślałam, że rumem sobie dogadzasz rano na rozgrzanie hahaha :D!
    ale taki omlet to jeszcze lepszy !:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Nie dla samego pomysłu, ale też za umiejętność tak pięknego podania! :)
    Omlet zapewne był świetny! Ale z tak pięknymi ułożonymi dodatkami cieszył nie tylko podniebienie, ale i oko :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Etap matur tym bardziej próbnych nie jest taki zły jak sesja. Omlet wygląda bardzo smakowicie.

    OdpowiedzUsuń