wtorek, 23 grudnia 2014

Jak zjeść ciastko i mieć ciastko, czyli domowa nutella

Chyba nie ma nikogo, kto nigdy nie próbował nutelli lub przynajmniej o niej nie słyszał. Czekoladowo-orzechowy krem to słabość wielu osób, również i moja. Jednak zdrowe odżywianie wcale nie oznacza przymusowego rozstania z tym smakołykiem, a wręcz przeciwnie- możemy zajadać się nim bez większych wyrzutów sumienia, pod warunkiem, że zrobimy go samodzielnie. 


Jedno jest pewne. Polecane w reklamach jako idealna opcja na śniadanie, smarowidło, z pewnością nie należy do przyjaciół osób unikających pustych kalorii. Raz na jakiś czas jeszcze nic nikomu nie zaszkodziło- wszystko jest dla ludzi, ale jako stały punkt w menu nie będzie już najlepszym rozwiązaniem. Mnóstwo cukru i zaledwie 13% orzechów nie brzmi zachęcająco. Co innego, jego pyszna i prawdziwie zdrowa wersja przygotowana w domu- tylko 4 składniki, a ten sam doskonały smak.

Słysząc słowo nutella, można odnieść wrażenie, że przeciętny śmiertelnik nie będzie w stanie przyrządzić jej wręcz idealnego zamiennika. Nic bardziej mylnego! Nie taki diabeł straszny... i nie taka nutella trudna w przygotowaniu. Odrobina chęci to zawsze podstawowy składnik, z którym wszystko idzie łatwo. 

Drugi niezbędny składnik to oczywiście orzechy laskowe. Wszystko pójdzie jak z płatka jeśli kupicie gotowe i obrane- w przeciwnym razie trzeba się będzie trochę "pobawić". Orzechy pozbawione łupinek mają jeszcze brązową, twardą skórkę, którą należy usunąć. W tym celu orzechy należy wysypać na blachę z piekarnika i piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C uważając, aby się nie przypaliły. Po tym zabiegu z łatwością obierzecie orzechy, a reszta to kwestia kilku minut.

Z podanej ilości składników otrzymacie około 220g kremu. Wartość kaloryczna na 100g to 481kcal w tym 11,6g białka, 40g tłuszczu i 27g węglowodanów.



SKŁADNIKI:

  • 140g orzechów laskowych
  • 40g miodu lub syropu z agawy
  • 10g kakao
  • 100ml napoju sojowego bez cukru

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzechy zmielić w blenderze na gładką masę
  2. Dodać pozostałe składniki i mieszać do połączenia
  3. Przygotowany krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce
  4. Krem w lodówce zrobi się bardziej gęsty, więc według upodobania można dodać więcej napoju sojowego, aby lepiej się rozsmarowywał
Na koniec chciałabym życzyć Wam wszystkim, zdrowych, wesołych i spokojnych świąt, spędzonych w miłej, rodzinnej atmosferze. Cudownych prezentów, wspaniałych chwil i pysznego jedzenia na wigilijnym stole. Kosztujcie wszelkich potraw bez żadnych wyrzutów sumienia i pamiętajcie, że kluczem do dobrego samopoczucia jest umiar i rozsądek!:)







Słodki Prezent

10 komentarzy:

  1. Przepyszny pomysł na krem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. genialne, sprawdziłoby się również jako krem do ciast!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie! Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja miłość i to mniej kaloyczna ! <3
    http://womanorhero.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdzie można kupić napój sojowy? Czy to to samo co mleko sojowe? Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko sojowe nie jest raczej prawidłową nazwą, ale tak, to to samo :) Można zastąpić zwykłym mlekiem :)

      Usuń
    2. Dziekuję za odpowiedź.zabieram się do dzieła :)

      Usuń
  6. Gdzie można kupić napój sojowy? Czy to to samo co mleko sojowe? Zrobię na pewno :)

    OdpowiedzUsuń