sobota, 6 września 2014

Nadeszła chwila na kurczaka z grilla!

Bardzo lubię mięso z kurczaka, jednak nie zmienia to faktu, że nieustanne przyrządzanie go w ten sam sposób może okazać się nudne. Kurczak gotowany, smażony, duszony, gotowany... i tak w kółko, ale nie dzisiaj!


Nie da się ukryć, że sezon grillowy nieuchronnie zbliża się ku końcowi, więc póki można warto z niego skorzystać. Oczywiście pomijając szczęśliwych posiadaczy świetnych urządzeń, jakimi są patelnie grillowe czy grille elektryczne- dla nich sezon trwa cały rok. A dzisiaj ja, jako osoba należąca do tego grona, postawiłam skorzystać z dobrodziejstw techniki i postawiłam na aromatycznego, grillowanego kurczaka w towarzystwie grillowanych pomidorków, delikatnej kaszy jaglanej, fasoli oraz kukurydzy. Z czystym sumieniem polecam każdemu znudzonemu "tradycyjnym kurczakiem" bo naprawdę ta wersja smakuje genialnie.

W przepisie standardowo podaję ilości składników użyte do obliczenia wartości kalorycznej. Porcja ze zdjęcia to 457kcal w tym 44,5g białka, 8,8g tłuszczu, 45,8g węglowodanów i 11,9g błonnika.


SKŁADNIKI NA MARYNATĘ DO MIĘSA:

  • 1 łyżeczka oleju z pestek winogron
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeża, posiekana bazylia
  • świeże, posiekane oregano
  • estragon
  • tymianek
  • papryka słodka
  • czosnek granulowany
  • imbir
  • pieprz
  • sól
  • kurkuma 

POZOSTAŁE SKŁADNIKI:

  • 140g piersi z kurczaka
  • 40g kaszy jaglanej
  • 120g pomidora
  • 80g czerwonej fasoli konserwowej
  • 40g kukurydzy konserwowej 

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z podanych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy mięso, dokładnie je nacieramy, następnie odstawiamy do lodówki na minimum godzinę
  2. Gotujemy kaszę jaglaną
  3. Na rozgrzaną patelnię grillową kładziemy mięso oraz pokrojone w grube plastry i doprawione według uznania pomidory
  4. Filet grillujemy po kilka minut z obydwu stron, na złocisty kolor 
  5. Pomidory grillujemy do miękkości, około 2 minut z jednej strony
  6. Fasolkę oraz kukurydzę dokładnie płuczemy i odsączamy


Grillowanie 2014
Pora na pomidora!

4 komentarze: