poniedziałek, 8 września 2014

Orzechowe ciasteczka owsiane, czyli sposób na popołudniowy głód

Wiele osób zastanawia się jak dostarczyć sobie energii kiedy dopada je popołudniowy głód. Rozwiązanie wydaje się proste- kupujemy sobie batona i ze smakiem zajadamy swoją przekąskę, tyle że "proste" w tej kwestii wcale nie oznacza "dobre". Więc co zrobić, jeżeli chcemy zjeść coś w przerwie między posiłkami i tym samym uniknąć krzyczących z półek sklepowych pustych kalorii pod postacią słodkości naszpikowanych cukrem i sztucznymi dodatkami? Na ratunek przychodzi nam Felix! Sięgnijmy po naturalną porcję energii-płatki owsiane, banana i orzechy! Czyż to nie proste?


O tym, jak doskonały wpływ mają orzechy na nasz organizm wspominałam już przy okazji domowego masła orzechowego. Jest to istna bomba niezbędnych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych. Ponadto hamuje apetyt na słodycze i niezdrowe przekąski i dostarcza niezwykle cennych niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pełnią istotną rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Co więcej- orzechy są po prostu pyszne i stanowią świetny zastrzyk energii na melancholijne, jesienne popołudnie, więc jeśli dopadło Was znużenie przygotujcie ciasteczka owsiane z ich dodatkiem. Jest to szybki i banalnie prosty sposób na wyczarowanie lekkiej przekąski, bo potrzebujemy tylko trzech bazowych składników.



Jedno takie ciastko(ok.20g) to zaledwie niecałe 60kcal w tym 1,8g białka, 1,5g tłuszczu, 10,5g węglowodanów i 1g błonnika. Ciasteczka zawierają wyłącznie naturalne cukry i tłuszcze, a dzięki dobranemu połączeniu składników stanowią dietetyczną, ale również sycącą przekąskę. 



SKŁADNIKI:

  • 200g płatków owsianych górskich
  • 110g banana
  • 20g orzeszków ziemnych prażonych bez soli firmy Felix
  • cynamon
  • imbir

PRZYGOTOWANIE:

  1. Orzeszki mielimy blenderem na masło orzechowe o gładkiej konsystencji
  2. Banana rozgniatamy widelcem w misce 
  3. Do banana dodajemy płatki owsiane, masło orzechowe i przyprawy według uznania
  4. Mieszamy ciasto ręką do połączenia składników
  5. Formujemy ciasteczka, lekko ugniatając i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  6. Pieczemy około 10-15 minut w 180°C
Tak przygotowane ciasteczka świetnie sprawdzą się jako przekąska nie tylko w domu, ale również "na drugi dzień"- w pracy, szkole czy też podróży. Koniec z wymówkami, że "kupiłem batona, bo nie mogłem zjeść nic innego"-zawsze można, wystarczy tylko trochę chęci, bo tutaj to już nawet nie kwestia czasu;)



Popołudnie z Felixem
Ciacho na widelcu

6 komentarzy:

  1. Hey :) jak długo czekałaś aż dodadzą Twój przepis do akcji ? Ponieważ ja dodałam go wczoraj i cisza :( nie ma mojego przepisu dodanego :(


    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam jak długo, ale było jakieś opóźnienie, także spokojnie- dodadzą na pewno:)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Moje wyszły kruche, dla pewności można piec odrobinę dłużej ;)

      Usuń