środa, 10 grudnia 2014

Pierniczki owsiane, czyli świąteczne słodkości po wegańsku

Cóż może bardziej przypominać o zbliżającym się Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny.


Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam wysilić się sama. Po raz kolejny moją inspiracją była kuchnia wegańska. Co z tego wyszło? Pierniczki owsiane!

Żadnej mąki, jaj, białego cukru czy niezdrowych tłuszczy- w zamian za to złożone węglowodany, zdrowe orzechy i bakalie, czyli mnóstwo witamin i cennych związków, a do tego ten nieziemski aromat. Kolejną zaletą (choć zastanawiam się czy poniekąd nie wadą, bo znikają ekspresowo) jest fakt, że pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.


Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób, jak i dla mnie, to czysta przyjemność. 

Wartości odżywcze na 100g to 435kcal w tym 14g białka, 20g tłuszczu, 48g węglowodanów oraz 8g błonnika



SKŁADNIKI:

  • 250g płatków owsianych górskich Kupiec
  • 40g migdałów
  • 30g orzechów włoskich
  • 80g orzechów ziemnych
  • 30g pestek dyni
  • 40g suszonej żurawiny
  • 60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy
  • 2-3 łyżki domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS
  • 1,5 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE:

  1. 100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miski
  2. Migdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatków
  3. Dodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzenną
  4. Wlać szklankę wody i wymieszać całość ręką
  5. Dodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej masy
  6. Masę wykładać na blachę z papierem do pieczenia używając foremek
  7. Pierniczki piec około 45 minut w pierniku nagrzanym do 180°C
Tak przygotowane pierniczki stanowią nie tylko pyszną i zdrową przekąskę, ale dostarczają energii niezwykle potrzebnej w czasie przedświątecznych porządków i przygotowań :) Przygotujcie więc swoje pyszne doładowanie i działajcie! Święta coraz bliżej! 







 

Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów
Świąteczne słodkości!Piernik wegański Korzenne przysmaki Lekkie Święta Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

6 komentarzy:

  1. Czy zamiast mielić płatki mogę dodać mąki owsianej?

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatnio też robiłam pierniczki owsiane, trochę w innej wersji, ale mam ochotę spróbować Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł na pierniczki, nie dosyć, że wegańskie to jeszcze owsiane - już je uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny przepis muszę go koniecznie wypróbować !

    OdpowiedzUsuń